Sulawesi fekete bors öko

Organic sulawesi black pepper

Ár:
1.250 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 30 g
Bruttó egységár: 41 667 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Fekete bors (Piper nigrum), amelyet az indonéz szigetvilághoz tartozó Sulawesi sziget délkeleti részén, a Dél-Konawe régensségben kis biogazdálkodásokban termesztenek, 300 méteres tengerszint feletti magasságban, ásványi anyagokban gazdag homokos talajban. Ez azért különleges, mert a bors általában a 800-1800 méteres tengerszint feletti magasságot és agyagot is tartalmazó talajt kedveli. Többnyire itt fehér bors készül, a fekete igazán ritkaságszámba megy, csak korlátozott mennyiséget állítják elő, külön, egyedi megállapodások, rendelések alapján.

Nagyszemű, illata friss, savanykás, pikáns. Gazdag illóolajban és gyantaanyagokban, amitől aromája összetett, kicsit savas, enyhén jackfruit és papaya jegyekkel, némi római köményre és korianderre emlékeztető utóízzel, ez teszi egyértelműen megkülönböztethetővé a Dél-Szumátrán termesztett Lampong borstól. Markánsan csípős, kimagasló a piperintartalma (6.5%). Csípőssége lassan bontakozik ki, és hosszan kitart.

A fekete bors (Piper nigrum), a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó kúszónövény csonthéjas termése. A fekete, zöld, vörös és fehér bors ugyanannak a növénynek a termése, ugyanaz a bogyó, de, attól függően, hogy melyik érési szakaszban szedik le, változik a feldolgozási módszere, és ez befolyásolja a fűszer végső színét, ízét, aromáját.

A fekete borsot akkor szedik le, amikor színe kezd sárgából vörösre váltani, majd forrásban levő vízben röviden, kb. 10 percig főzik, aztán szárítják (miközben fermentálódik). Sötétbarna/fekete színét és ráncos külső rétegét részben a főzésnek, részben pedig a szárításnak köszönheti.

 

Felhasználás

Egy igazi minőségi bors, „konyha-független”, bármihez adjuk hozzá, különlegessé teszi, legyen szó édes, sós, keserű vagy savanyú ételről, pont azért, nagyon fontos, hogy az egész borsszemeket csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, és ha főzéshez használjuk, csak a végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről.

Kiváló steak dörzsfűszerként, más fűszerekkel kombinálva, de meghagyva alap- és fő fűszernek a fekete borsot.

Nagyszerű vörös húsokhoz, vadhúsokhoz, töltelékekhez, pástétomokhoz. Kiemelten jó fekete bors szószhoz, de valójában bármilyen szószhoz/mártáshoz kiváló, legyen szó majonézről, aioliról, krémesebb, világos, vagy éppen sötétebb, komplexebb szószokról. Isteni marinádok, saláták, tavaszi zöldségek (zöldspárga, borsó, cukorborsó), vajon párolt spenót, burgonya gratin, gyökérzöldségek, friss sajtok, juhtúró, kecskesajt, fromage blanc stb. fűszerezésére. Hibátlan választás tenger gyümölcseihez, bármilyen halhoz.

Mint minden jó minőségű fekete bors, ez is tökéletesen passzol a gyümölcsös és csokoládés desszertekhez, pitékhez, crumble-höz, muffinokhoz, kekszekhez, általában süteményekhez, fondantokhoz stb. Nagyon jó gyümölcsökhöz, különösen papayához és jackfruithoz.

Egész bors: akkor tegyük az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

 

Más fűszerekkel való társítás

Társítsuk más aromaprofilú fekete borsokkal, mint pl. kampot fekete vagy -vörös bors, penja bors, Pho Quoc bors, Sarawak bors, füstölt fekete malabár felföldi bors, Tellicherry bors.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum) ökológiai termesztésből

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Sulawesi (Indonézia)

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!