Sambal jávai csípős -lekker bekkie

Javanese sambal hot -lekker bekkie

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 290 g
Bruttó egységár: 7 759 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Hollandiában gyártott, édes, fűszeres, nagyon csípős jávai chilipaszta vagy sambal, amit egy jávai nagymama eredeti receptje inspirált. Összetétele alapján leginkább a paradicsomot is tartalmazó, pirított sambal trassi-ra (sambal terasi/trassie) emlékeztet, bár nem erjesztett garnélapasztával, trassi-val, hanem garnélaporral készült.

Markáns csípősségét a Madame Jeanette chilinek köszönheti, ami egyike a sambalokhoz gyakran használt chilifajtáknak, egészen figyelemreméltó - 125.000-325.000 SHU között mozgó - csípősséggel.

Sűrű, krémes, egy leheletnyi umami ízzel.

 

Mi a sambal és mi a sambal trassi?

A sambal valójában egy gyűjtőfogalom, indonéz chilipaszták, salsák és szószok sokaságát takarja, több, mint 300 változata van csak Indonéziában, attól függően, hogy milyen chiliből, ill. milyen másodlagos alapanyagokból készül, milyen az állaga, melyik régióból származik stb. Bár Malajziában, Srí Lankán, Brunei-ben és Szingapúrban, ill. Hollandiában és Suriname-ben is nagyon elterjedt, az nem vitatott, hogy a sambal indonéz eredetű.

A hagyományos sambalok alapja a chilipaprika (általában többfélét használnak). Ezt egészítik ki különböző „másodlagos” alapanyagokkal, mint pl. erjesztett garnélapaszta (terasi/trassie), fokhagyma, hagyma, salottahagyma, mogyoróhagyma, paradicsom, pálmacukor, limelé, szardella, tamarind, édes szójaszósz (ketjap manis), mangó stb. A hozzávalókat mozsárban zúzzák darabosabb, kevésbé egynemű pasztává, vagy darabolják/aprítják. Két fő kategóriába sorolják: nyers (sambal mentah - főként Kelet-Indonézia), hőkezelt (sambal masak - főként Nyugat-Indonézia). Csípőssége igen széles skálán mozog: a nagyon enyhe, édeskéstől egészen az extrém csípősig, attól függ, hogy milyen chilifajtát használnak éppen.

A sambal trassi/trassie/terasi egyike a legnépszerűbb sambaloknak. Voltaképpen ez egy nyers sambal, de készítik hőkezelve is. Van egy alapváltozata, ami elég puritán (chili és erjesztett garnélapaszta, cukor, só), ebből nőttek ki a komplexebb, többösszetevős verziók, amelyek tartalmazhatnak citromlevet, salottahagymát, fokhagymát, paradicsomot, kukui diót stb. A pasztává tört chili általában nyersen kerül bele, az erjesztett garnélapaszta viszont pirítva. Amikor paradicsomot is adnak hozzá, rendszerint az egészet összefőzik.

 

Felhasználás

Kitűnő mártogató szósz bizonyos indonéz sült/grillezett ételekhez (pl. sült csirke – ayam ungkep, grillcsirke – ayam bakar, sült kacsa – bebek ungkep), indonéz tofu és/vagy tempeh alapú ételekhez (pl. tahu tempeh bacem, tahu goreng bumbu kuning), indonéz bő olajban sült ételekhez (pl. perkedel kentang – burgonya fritter), krokettekhez, steak- vagy hasábburgonyához, sült zöldségekhez, indonéz snack-ekhez (pl. cilok – tápiókakeményítőből készült gombóc, tempeh mendoan – fűszeres tésztába mártott, bő olajban sült tempeh), krupuk udang-hoz (rákszirom) vagy bármilyen ropogós krékerhez, tavaszi tekercshez.

Nagyon jó nasi goreng (indonéz sült rizs), bakmi/mie goreng (indonéz sült tészta) ízesítésére, de akár egy pitét vagy pizzát is feldob.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

cukor, paradicsom, hagyma, fokhagyma, Madame Jeanette chili, só, napraforgóolaj, módosított kukoricakeményítő, szárított garnéla, fűszerek és zöldfűszerek, savanyítószer (E330, E260), tartósítószer (E202)

 

Allergének

Garnélát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 720 kJ/172 kcal
Zsír: 3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,3 g
Szénhidrát: 35 g
- amelyből cukrok: 30 g
Fehérje: 1,3 g
Só: 4,1 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási ország: Hollandia

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!