Csillagánizs egész

Ár:
15.900 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 500 g
Bruttó egységár: 31 800 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

*(Illicium verum) a Schisandraceae családba tartozó Illicium nemzetség legismertebb növényfaja.

Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag. Igen kellemes, a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, több étel- és italkülönlegesség neki köszönheti különleges ízét és illatát.

A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése csillag alakban helyezkedik el, amiben a 3–4 milliméteres mag fejlődik.

Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az anetolnak köszönheti.
Londonba a nagy angol utazó, Sir Thomas Cavendish közvetítésével érkezett 1588. szeptember 9-én, aki Fülöp-szigetekről hozta magával.

A kínai és vietnami konyha ismertté válásával azonban Európában is egyre többet kezdték használni lekvárok, szirupok ízesítésére, és az ánizsmagból desztillált drágább ánizsolaj helyettesítésére.
A 17. században egyre inkább elterjedt Európában, például a cári udvarban a tea ízesítésére is használták.

Több területen is hasznosítható: előszeretettel alkalmazzák a konyhaművészet szerelmesei, gyógyászatban is ismert alapanyag és virágzása idején különleges látvány az örökzöld fa virága is.

Fontos, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizs növénnyel, ami étkezésre nem használható, mert toxikus mérgező anyagot anisatint tartalmaz!
Az Európai Unióba néhány alkalommal összekeveredve importálták őket, amelyek ételmérgezésekhez vezettek, ezért behozatalukat a 2002/75/EK bizottsági határozat külön szabályozta.
Mivel a határozatban előírt ellenőrzések során nem került elő újabb szennyeződés, ezért a jogszabályt másfél évvel később, 2003 augusztusában hatályon kívül helyezték.

Gyógyászatban

A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító tulajdonsággal is bír, ezért gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze is lehet.

A tamiflu nevű influenza elleni gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése.

Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert ebből állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert.

A kínai orvoslás a megelőzésre is kiemelt hangsúlyt fektet, ezért az influenza elleni védekezés során is előnyben részesíti a természetes gyógynövényeket, és ezek között ajánlja a csillagánizs fogyasztását, elsősorban az immunrendszer megerősítése érdekében.

http://azsiabolt.hu/lexikon/c/csillaganizs

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

egész csillagánizs (Illicium verum)

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, tojást, halat is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Származási hely: Vietnám

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!