Csillagánizs egész öko

Ár:
991 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 49 550 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

*(Illicium verum) a Schisandraceae családba tartozó Illicium nemzetség legismertebb növényfaja.

Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag.

Igen kellemes, a Magyarországon ismertebb, de tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de annál valamivel erősebb illatú, édeskés ízű, Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, több étel- és italkülönlegesség neki köszönheti különleges ízét és illatát.

A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése csillag alakban helyezkedik el, amiben a 3–4 milliméteres mag fejlődik.

Illóolajat, csersavat, cukrot, fehérjét tartalmaz, jellegzetes illatát és ízét az anetolnak köszönheti.
Londonba a nagy angol utazó, Sir Thomas Cavendish közvetítésével érkezett 1588. szeptember 9-én, aki Fülöp-szigetekről hozta magával.

A kínai és vietnami konyha ismertté válásával azonban Európában is egyre többet kezdték használni lekvárok, szirupok ízesítésére, és az ánizsmagból desztillált drágább ánizsolaj helyettesítésére.

A 17. században egyre inkább elterjedt Európában, például a cári udvarban a tea ízesítésére is használták.

Több területen is hasznosítható: előszeretettel alkalmazzák a konyhaművészet szerelmesei, gyógyászatban is ismert alapanyag és virágzása idején különleges látvány az örökzöld fa virága is.

Fontos, hogy ne keverjük össze a rokonságába tartozó japán csillagánizs növénnyel, ami étkezésre nem használható, mert toxikus mérgező anyagot anisatint tartalmaz!
Az Európai Unióba néhány alkalommal összekeveredve importálták őket, amelyek ételmérgezésekhez vezettek, ezért behozatalukat a 2002/75/EK bizottsági határozat külön szabályozta.
Mivel a határozatban előírt ellenőrzések során nem került elő újabb szennyeződés, ezért a jogszabályt másfél évvel később, 2003 augusztusában hatályon kívül helyezték.

Gyógyászatban

A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére, görcsoldó hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító tulajdonsággal is bír, ezért gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek és szájvizek alkotórésze is lehet.

A tamiflu nevű influenza elleni gyógyszer hatóanyaga a növényből is előállítható sikimisav. Influenzajárványok esetén többszörösére emelkedik a tamiflu értékesítése.

Érdekesség, hogy 2005-ben időszakos hiány mutatkozott a csillagánizsból, mert ebből állították elő az akkor kitört influenzajárvány elleni gyógyszert.

A kínai orvoslás a megelőzésre is kiemelt hangsúlyt fektet, ezért az influenza elleni védekezés során is előnyben részesíti a természetes gyógynövényeket, és ezek között ajánlja a csillagánizs fogyasztását, elsősorban az immunrendszer megerősítése érdekében.

http://azsiabolt.hu/lexikon/c/csillaganizs

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

csillagánizs ökológiai termesztésből

 

Allergének

Tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját, halat, tojást is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Származási hely: Vietnám

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!