Indiai biryani rizsfűszerpaszta enyhe -ahg

Spice paste for indian biryani rice mild -ahg

Ár:
1.100 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 22 000 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Enyhén csípős indiai stílusú fűszerpaszta egy nagyon leegyszerűsített módon elkészített biryanihoz (hússal/zöldséggel készített fűszeres rizs egytálétel). Összetétele viszonylag minimalista, ha nem érezzük elég karakteresnek, egészítsük ki további fűszerekkel, mint fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió stb.

Halal minősítésű használatra kész kényelmi termék; nem tartalmaz hozzáadott MSG-t, tartósítószert és mesterséges színezéket. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! 1 tasak 4 adaghoz elég (lásd a lenti receptet).

 

Mi a biryani?

A biryani egy rizsalapú vegyes egytálétel, ami az Indiai szubkontinens muszlimjainak egy igencsak tipikus és népszerű főétele. Bár eredete bizonytalan, egyértelmű perzsa jegyeket hordoz. Nagyon-nagyon sok változata van, nemcsak Indián belül (Hyderabadi, Kalkutta, Bombay, Malabar stb.), hanem a környező országokban is (Sindhi, Karachi-stílusú, Srí Lanka, dan pauk, afganisztáni stb.); ezek kisebb vagy nagyobb mértékben különböznek fűszerezésben, hozzáadott kiegészítő- és fő alapanyagokban, főzési technikában stb.

Nem összetévesztendő a pulao rizzsel vagy piláffal, mert amíg a pulao szárazabb, egyszerűbb fűszerezésű, és gyakran köretként kínálják, a biryani szaftosabb, nagyon változatosan fűszerezett, és mindig főétel.

A biryani egyik fontos sajátossága, hogy rétegezéssel készül: vagy két rizsréteg közé kerül a hús (vagy a zöldség), vagy az alsó réteg húsra egy nagyobb réteg rizst terítenek. A hús lehet csirke (pl. Lucknowi biryani), birka (pl. Degh Ki biryan, Memoni biryani), kecske (pl. Chettinad biryani), marha (pl. Kalyani biryani), hal (pl. Kerala stílusú hal biryani), garnéla (pl. Bhatkali biryani).

Bármilyen biryaniról legyen szó, a húst általában egy fűszeres-joghurtos marinádban pácolják, mivel a joghurt húspuhító tulajdonságokkal rendelkezik. Különböző illatos-aromás indiai fűszereket (egész és őrölt: szerecsendió, szerecsendió-virág, bors, szegfűszeg, kardamom, fahéj, babérlevél, koriander, gyömbér, zöld chili stb.) és zöldfűszereket (menta, korianderzöld stb.), ill. változatos ízesítőket (hagyma, fokhagyma, paradicsom, ghi, olykor sáfrány és rózsavirágvíz/kewra víz stb.) adnak hozzá külön, a rétegezéskor. Bizonyos változatokba aszalt gyümölcsöket és kesudiót is tesznek, a tetejére meg pirított, karamellizált hagymát, friss zöldfűszereket (korianderzöld, menta) szórnak.

Kétféle elkészítési módja van: a pakki (főtt) és a kacchi (nyers), a pakki biryani esetében minden nyers alapanyagot először részlegesen hőkezelnek külön, majd rétegezik, és így főzik készre. A kacchi biryani esetében minden alapanyag nyersen kerül az edénybe, és hosszan, lassan párolják a dum pukht technikát használva. A dum pukht (dampokhtak) vagy egyszerűen csak dum egy főzési módszer, ami nagyon népszerű főleg Észak Indiában, de máshol is: egy vastag aljú/dupla aljú, kerek, merőleges falú edényben lassú tűzön főzik az ételt lefedve. A fedőt tésztával tömítik körbe, teljesen lezárva azt, így a fűszeres és aromás léből meg a marinádból és a húsból keletkező gőz, amely felfelé száll az edényen belül, és nem tud „megszökni”, átjárja a húst és a rizst (így ezek gyorsabban puhulnak), majd kondenzálódik, és ez megakadályozza, hogy az étel kiszáradjon.

 

Felhasználás

A gyártó egy meglehetősen leegyszerűsített receptet (lásd lent) ajánl a termékéhez, ami arra jó, hogy valami fogalmat alkossunk, ízelítőt kapjunk a biryani világáról, akkor is, ha rohanó tempóban éljük az életet, és nincs időnk túl sokat bajlódni a konyhában.

Ha viszont egy autentikusabb biryanit akarunk, rá kell áldoznunk az időt és az alapanyagot, de a végeredmény minden erőfeszítést megér. Ha kezdők vagyunk, eleinte jobb valamilyen pakki (főtt) biryanival (pl. Hyderabadi pakki, Lucknowi, Kalkutta bárány) próbálkozni, és ha már megvan a kellő rutinunk, és tényleg a legjobb „célszerszámokkal” (jó edény, megfelelő rizs) rendelkezünk, akkor tegyünk csak kísérletet kacchi (nyers) biryani (pl. Hyderabadi kacchi biryani) elkészítésére.

A rizs és hús aránya általában 1:1, de lehet 1:1,5 is. Szinte bármilyen hús jó a biryanihoz, legyen az csirke, marha, bárány, birka, kecske, de készíthetjük garnélával vagy hallal, illetve zöldségekkel is.

A legjobb rizs biryanihoz az, amelyik igazán laza, könnyű, és legkevesebb eséllyel tapad össze, fő szét. Ilyen az érlelt (aged), a sella (előgőzölt) vagy a sella (előgőzölt) 1121 basmati rizs, de bármilyen más basmati is megfelelő, csak jobban oda kell figyelni, hogy ne főzzük szét. A jeera samba (Jeeraga/Seeraga samba) rizs is egy jó opció, a dél-indiai Tamil Nadu államban például kifejezetten csak ezt a rizst használják biryanihoz.

A legmegfelelőbb edény a handi, egy tradicionális indiai agyagedény, amit sütőbe kell tenni. Kitűnő választás egy magasabb, merőleges falú öntöttvas vagy valamilyen dupla aljú fazék. Ha egyik sincs, akkor egy egyszerű fazék alá tegyünk valamilyen hőelosztót (pl. lángelosztó öntöttvas, lapos serpenyő), hogy a rizs ne égjen a fazék aljára.

A biryani mellé kínáljunk valamilyen raitát (fűszeres-joghurtos zöldségsaláta) és pickle-t (lime, mangó stb.), illetve papadot (bő olajban sütött, vékony, ropogós, kelesztetlen kenyérféle urid lencse-lisztből).

Hozzávalók (4 személyre)

  ► 1 tasak AHG Indiai biryani rizsfűszerpaszta

  ► 250 g csirkehús (mell vagy felsőcomb) (kicsontozva, feldarabolva)

  ► 3 ek joghurt

  ► 2 ek olvasztott vaj vagy növényi olaj

  ► 220 g basmati rizs

  ► 220 ml víz

  ► ¼ tk kurkuma

  ► 85 g mazsola és kesudió, ill. friss mentalevél, díszítéshez

Elkészítés

 1/ A húst pácoljuk be joghurttal kb. 10 percre.

 2/ Egy tapadásmentes serpenyőben közepes hőmérsékleten forrósítsuk fel a vajat vagy olajat. Dobjuk rá a húst, és pirítsuk 1 - 2 percig. Tegyük félre.

 3/ A rizst, vizet, kurkumát és a fűszerpasztát tegyük egy másik edénybe, keverjük össze, és forraljuk fel.

 4/ Adjuk hozzá a félretett csirkét, fedjük le, és alacsony hőmérsékleten főzzük további 15 percig.

 5/ Hagyjuk állni 10 percig. Díszítsük, keverjük össze az egészet, és tálaljuk forrón.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szójaolaj, hagyma, menta, salottahagyma, koriander, só, fokhagyma, gyömbér, chili, fűszerek és zöldfűszerek, cayenne bors, őrölt kurkuma, római kömény, savanyúságot szabályozó: E330

 

Allergének

Szóját tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 959 kJ / 229kcal
Zsír: 20 g
- amelyből telített zsírsavak: 3 g
Szénhidrát: 8.4 g
- amelyből cukrok: 2 g
Rost: 4.3 g
Fehérje: 1.8 g
Só: 8.3 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös tárolandó; óvjuk a közvetlen napsugárzástól.

Származási ország: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!