Piros currypaszta -mae ploy

Red curry paste -mae ploy

Ár:
4.980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 4 980 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, aromás, illatos, vörös színű fűszerpaszta thai piros curry-hez (Kaeng phet). A többi piros currypasztától eltérően kicsit sósabb, több fokhagymát, és kevesebb piros chilit tartalmaz, ennek ellenére csípősebbnek hat. MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes. A készítmény használata rendkívül egyszerű, gyors (lásd a receptet lent). Tömény: 4 adag piros curry-hez mindössze 50 g currypaszta szükséges.

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele, a piros a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. A thai curry-k fűszeralapja friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A piros curry sokkal csípősebb, mint a sárga, a zöldnél viszont valamivel enyhébb. Színét a szárított piros chili adja, amit felhasználás előtt áztatnak: ez egyrészt enyhíti a csípősségét, másrészt pedig koncentrálja az aromáját. Általában a fő alapösszetevői: piros chili, fokhagyma, salottahagyma, galanga, garnélapaszta, koriandergyökér és citromnád. Csípőssége, a pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta, természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.

Mivel az összetevők aroma komponensei jobban oldódnak olajban, mint vízben, a currypasztát első lépésben mindig megpirítják olajon, majd utána adják hozzá a kókusztejet. Jellemzően valamilyen hússal, hallal, garnélával készítik, de van zöldséges változat is. Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik, aprított kaffir lime levéllel, thai bazsalikommal szórják meg. Párolt rizzsel kínálják, Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizzsel, északon ragacsos rizzsel.

 

Felhasználás

Klasszikusan csirkével, kacsával, sertéssel, marhával vagy garnélával készített thai piros curry-hez (lásd a receptet lent) használják, de több olyan thai étel is van, amelynek a thai piros currypaszta fő ízesítője, ilyen pl. a halpogácsa (Thot man pla), a grillezett Chiang Mai kolbász (Sai ua) vagy az észak-thaiföldi Chiang Mai curry-s tésztaleves (Khao soi). Ugyan nem annyira szokványos, de sültrizs és stir-fry-ok fűszerezéséhez is kiváló.

A thai konyhán túlmutatóan: nagyon jó ízesítő bizonyos krémlevesekhez, mint pl. sütőtök, sárgarépa vagy édesburgonya. Egzotikus salátadresszinget vagy mártogatót készíthetünk, ha pl. majonézbe vagy joghurtba keverve lazítjuk az állagát. Marinádként is kitűnő, leginkább halakhoz, tenger gyümölcseihez, ha párolni fogjuk.

Hozzávalók thai piros curry-hez (4 személyre)

  • 50 g Mae Ploy Piros currypaszta
  • 1 evőkanál étolaj
  • 400 ml kókusztej
  • 200 g hús (csirke/marha) feldarabolva
  • 100 g padlizsán
  • thai bazsalikom, friss chili
  • halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát.
  2. Továbbra is közepes hőfokon, folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig.
  3. Adjuk hozzá a kókusztejet, és 1 percig kavargassuk.
  4. Tegyük bele a feldarabolt húst, és főzzük tovább.
  5. Adjuk hozzá a feldarabolt padlizsánt, a thai bazsalikomot és a chilit, főzzük készre.
  6. Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral.
  7. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

  • A csirkét vagy marhát helyettesítsük garnélával.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket.
  • Ha kevésbé csípősen szeretjük, csökkentsük felére a felhasznált currypaszta mennyiségét.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

fokhagyma, szárított piros chili, citromnád, salottahagyma, só, galanga, garnélapaszta (garnéla, só), kaffir lime héj, bors

 

Allergének

Garnélát tartalmaz.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 568 kJ / 136 kcal
Zsír: 1,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,4 g
Szénhidrát: 24 g
- amelyből cukrok: 7 g
Fehérje: 6,1 g
Só: 14,2 g

 

Tárolás: Tároljuk száraz helyen, felbontás után pedig hűtőben.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

 

 

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!