Sárga currypaszta -cock brand

Yellow curry paste -cock brand

Ár:
4.950 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 4 950 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Aromás, csípős, vöröses narancsszínű fűszerpaszta thai sárga curry-hez, a Kaeng kari-hoz. Jóval csípősebb (20% chilitartalom), mint általában a - jellemzően enyhe - sárga currypaszták. Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát!

NEM ÖSSZETÉVESZTENDŐ a Kaeng lueang-gal (jelentése sárga curry), amely nemcsak, hogy savanyú, hanem csípősebb, élesebb is, színe pedig halványabb.

MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes. Cukrot nem tartalmaz! A készítmény használata rendkívül egyszerű és praktikus (lásd a receptet lent). Tömény: a tasak tartalma 2 - 3 adag sárga curry-hez elég.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. A thai curry-k fűszeralapja friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A sárga curry elviekben a legkevésbé csípős a három közül, enyhe édeskés árnyalattal. Fűszerezése másabb, mint a pirosé meg a zöldé, sokkal több szárított fűszert (általában római kömény, koriandermag, lepkeszegmag, kurkuma és/vagy currypor, babérlevél, szerecsendió-virág, fahéj), és kevesebb frisset (citromnád, fokhagyma, galanga vagy gyömbér) tartalmaz. Inkább közelít az indiai curry-k ízvilágához és fűszerhasználatához, de nem tudni pontosan, hogy az indiai konyha közvetlenül vagy áttételesen befolyásolta, a brit tengerész konyhán és annak curryporain keresztül. A pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

A curry végső aranysárgás színét elsősorban a kurkuma adja (vagy a kurkumás currypor), ill. a sárga chili, ha éppen azzal, és nem pirossal készül.

 

Felhasználás

Talán a legismertebb thai sárga curry az, amit csirkével készítenek, és kis mennyiségű burgonyát meg hagymát adnak hozzá. Csirke helyett szoktak halat vagy garnélát, zöldségeket (tök, sütőtök, cukkini, édesburgonya, zöldbab, stb.) vagy tofut is használni. A kókusztej elengedhetetlen adaléka, amelynek egy részét olykor kókuszkrémmel váltják ki, hogy a curry még krémesebb, selymesebb legyen.

Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik: ez az ízek végső kiegyensúlyozására szolgál. Vagy párolt rizzsel (Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizs, északon ragacsos rizs), vagy friss, vékony rizstésztával (khanom chin) kínálják, egyfajta uborka savanyúságot (Ajat Dtaeng Gwa) adnak mellé.

Hozzávalók thai sárga csirke curry-hez (Kaeng kari kai) (2-3 személyre)

  • 50 g Cock Brand Sárga currypaszta
  • 2 evőkanál étolaj
  • 400 ml kókusztej
  • 250 g hús (csirke) feldarabolva
  • 80 g burgonya és hagyma
  • thai bazsalikom, friss chili
  • halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig Thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

  1. Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát.
  2. Alacsony hőfokon, folyamatosan kavargatva, pirítsuk kb. 1 percig.
  3. Adjuk hozzá a kókusztejet, keverjük el, és közepes lángon, 1 percig forraljuk.
  4. Adjuk hozzá a feldarabolt húst. Amikor félig megfőtt, adjuk hozzá a nagyobb kockára vágott burgonyát és a feldarabolt hagymát, majd az egészet főzzük készre.
  5. Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral.
  6. Díszítsük thai bazsalikommal és friss chilicsíkokkal.
  7. Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs) vagy gömbölyű rizstésztával.

TIPP

  • A csirkét helyettesítsük garnélával, és feldobhatjuk egy kis garnélapasztával.
  • A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket vagy tofut és zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

szárított piros chili 20%, salottahagyma, fokhagyma, citromfű, só, galanga, kurkuma, római kömény, koriandermag, fűszerek (fahéj, szerecsendió-virág)

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 528 kJ / 126 kcal
Zsír: 4.5 g
- amelyből telített zsírsavak: 1.7 g
Szénhidrát: 15 g
- amelyből cukrok: 9.1 g
Fehérje: 2.6 g
Só: 12.7 g

 

Tárolás: Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!