Vindaloo currypaszta extra csípős -pasco

Vindaloo curry paste extra hot -pasco

Ár:
1.789 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 270 g
Bruttó egységár: 6 626 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Extra csípős indiai fűszerpaszta tüzes vindaloo curry-hez. Fűszerezését illetően egy jól összeállított termék, nem nagyon szorul kiegészítésre, viszont ecetet nem tartalmaz, ami döntő fontosságú lenne, mivel a vindaloo curry alapvetően egy savanykás tónusú étel kell, hogy legyen. Érdemes pótolni! Lehetőség szerint kókuszecetet válasszunk, vagy - jobb híján – helyettesíthetjük fehérborecettel vagy fehér- és malátaecet kombinációjával vagy cider ecettel!

Gluténmentes, nem tartalmaz tartósítószert, mesterséges színezéket és -ízesítőt. Megfelelő a vegán és vegetáriánus étrendet követők számára is! Tömény, 2 evőkanál paszta elég 2 adag curry-hez (lásd a lenti receptet).

 

Mi is a vindaloo curry?

Előszöris a curry szót érdemes szemügyre venni, ami a köztudatban elég sok zavar forrása, még mindig nem tudni biztosan, hogy indiai eredetű vagy az angolok találták ki, mindenesetre Indiában ismeretlen fogalom abban az értelemben, ahogy az angolok használják, vagyis nagyjából minden mártásos indiai ételre és a hozzájuk társított fűszerkeverékre (currypor).

A vindaloo az egyik legismertebb és legcsípősebb indiai curry-nek számít, bár ez sem álja mindig a helyét. India egyik aprócska államának, a nyugati partvidéki Goának a sajátja, amelynek konyháját erősen befolyásolták a portugál gyarmatosítók.

Az étel portugál gyökerekkel rendelkezik, a fokhagymás-vörösboros (és/vagy borecetes) marinádban pácolt sertéshúsból készített pörköltszerűségnek, a carne de vinha d’alhos-nak a goai adaptációja, ami az 1500-as években került Indiába a portugál gyarmatosítók jóvoltából. Az indiaiak úgy „idomították” saját ízlésvilágukhoz, ill. a helyi alapanyag-felhozatalhoz, hogy a bort pálmaecetre (másképp kókuszecet) cserélték, és fűszereket, jaggery-t (nyers, tisztítatlan, koncentrált melaszos nádcukor) és sok chilit adtak hozzá. A végeredmény egy igazán indiai érzetű, csípős-savanyú, fűszeres, erőteljesen fokhagymás, szárazabb, sűrű curry lett.

Az indiai vallási sokszínűség és az innen gyökerező húsevési szokások miatt vegetáriánus változatban is készítik, ill. más húsféléket is bevettek a vindaloo alapanyagok körébe, mint a marhahúst, birkát, garnélát, csirkét.

Az évszázadok során sok-sok változata született ennek a lángoló curry-nek, gyakorta elég eltérő vagy éppen szegényes fűszerezéssel készítik, ill. az ecet helyett tamarindot használnak, vagy éppen mindenféle savanyítószert kihagynak belőle. Találkozhatunk olyan verziókkal is, amelyben burgonya van, ez nem része a hagyományos vindaloo-nak, egy nyelvi tévedés miatt kezdték burgonyával készíteni. Bár sokszor találkozni hagymás-paradicsomos alapú vindaloo-val, az igazi vindaloo alapja csak a fokhagyma-gyömbér-ecet és porrá zúzott fűszerek meg chilipor kombinációjából készített vindaloo paszta, amely egyrészt marinádként szolgál, másrészt főzőszószként.

Általában párolt rizzsel kínálják, de nagyon jó hozzá a fokhagymás naan is. Mivel egy nagyon erős curry-ről van szó, a csípősség ellensúlyozására raitát (joghurt (dahi) alapú zöldségsaláta) adnak mellé, italként meg hűsítő lassit (édes vagy sós fűszeres joghurt ital).

 

Felhasználás

Hozzávalók vondaloo curry-hez (2 személyre)

  • 2 evőkanál Pasco Vindaloo currypaszta
  • 2 evőkanál növényi olaj
  • 250 g sertéshús, kockára vágva
  • 2 db vöröshagyma, apróra vágva
  • 110 ml víz

Elkészítés

  1. A húst pácoljuk pár óráig egy kis fűszerpasztában.
  2. Forrósítsuk fel az olajat egy tapadásmentes serpenyőben. Dobjuk rá a hagymát, pároljuk üvegesre.
  3. Adjuk hozzá a marinált sertéshúst, pirítsuk 2 percig.
  4. Adjuk hozzá a fűszerpasztát, és kavargassuk folyamatosan.
  5. Öntsük fel a vízzel, és fedjük le, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, és főzzük tovább, amíg a hús megpuhul.
  6. Tálaljuk forrón.

TIPP:

  • Köretként adjunk párolt basmati rizst vagy fokhagymás naan-t, kínáljunk mellé raitát és lassit.
  • Sertéshús helyett használjunk csirkét, bárányt, garnélát, marhát vagy zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

repceolaj, paradicsom, víz, koriander, só, gyömbér, fokhagyma, chilipor, módosított kukoricakeményítő, savanyúságot szabályozó anyag: E260; garam masala, római kömény, kurkuma

 

Allergének

Nyomokban tojást, tejet, szóját, mustárt, zellert és szulfitokat tartalmazhat.

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1311 kJ / 317 kcal
Zsír: 28.4 g
- amelyből telített zsírsavak: 2.2 g
Szénhidrát: 15.7 g
- amelyből cukrok: 1.7 g
Fehérje: 4.0 g
Só: 5.5 g

 

Tárolás: Hűvös, száraz helyen, napfénytől védve tartandó. Felbontás után tároljuk hűtőben.

Származási hely: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!