Jázmin rizs "aaa" -ricefield

Jasmine rice aaa -ricefield

Ár:
1.750 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 1 750 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Egy Vietnámban (Long An tartomány) termesztett, hagyományos jázmin rizsfajta, amit a köznyelv Nang Thom-nak vagy „illatos lány”-nak hív. Hosszúszemű, aromás Indica rizs, olyan aroma komponensekkel, amelyek pandan és popcorn illatot kölcsönöznek a rizsnek. Az „AAA” jelölésű jázmin rizsek prémium minőséget képviselnek.

Bár hosszúszemű, mégis különbözik a basmatitól, küllemre is: a szemek valamivel rövidebbek és picit szélesebbek. Megfőzve kifinomult virágos aromájú, nedves, puha állagú; kihűlés után is megőrzi ruganyosságát, nem szárad ki. Szénhidráttartalma magas, fehérjetartalma alacsony. Tartalmaz B1 és B2 vitamint, niacint, ill. vasat, kalciumot és foszfort.

Minden rizsfajta két típusú keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. Az amilóz egy hosszú, egyenes keményítő molekula, amely nem zselésedik főzés közben, így a magas amilóz tartalmú rizsek főzés után kemények és szárazak lesznek, a szemek nem tapadnak össze. Az amilopektin egy magas elágazási számmal rendelkező keményítő molekula, amely a főzés során zselésedik, így a magas amilopektin tartalmú rizs ragacsos lesz.

A hosszúszemű rizsek, általában több amilózt tartalmaznak, emiatt a főzés során a rizsszemek kemények és viszonylag szárazak maradnak, nem tapadnak össze. A jázmin rizs, bár hosszúszemű, mégis csak 20% körüli amilózt tartalmaz, az amilopektin dominál benne, ezért a főzés során a szemek összetapadnak, a rizs maga kissé ragacsos, de sokkal kevésbé, mint a ragacsos rizs.

Glikémiás indexe magas, 68 és 80 között.

 

Felhasználás

A jázmin rizs általánosságban egyik leggyakrabban használt rizs Dél-Kelet Ázsiában.

Thaiföldhöz hasonlóan Vietnámban is alapvető tápláléknak számít. Az egyszerű párolt jázmin rizs (gao com) egy mindennapi köret, de jázminnal készítik a különféle sült rizseket (com chien), stir fry-okat, a com nam-ot (rizsgolyók), a hoi an rizses csirkét, a co gar au thom-ot (csirke és rizs mentával), a bo luc lac-ot (vietnámi remegő marha paradicsomos rizzsel) stb.

Kitűnő thai jellegű stir-fry-okhoz, -sült rizshez és thai stílusú curry-k mellé. Bizonyos thai és kambodzsai levesekhez is hozzáadják (pl. Samlor Bro Heur – kambodzsai füstölt halleves rizzsel és kurkumával vagy Kao Tom Goong – thai rizsleves garnélával), ilyenkor kevesebb vízzel főzik a rizst, hogy szárazabb maradjon. Thaiföldön egyfajta rizskását is készítenek belőle, állaga miatt megfelelő erre a célra.

Egzotikus, sokoldalú és alakítható, világszerte népszerű: kitűnő köret bármilyen grillezett, sült és párolt ételnek, legyen az hús vagy zöldség.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Áztatni nem szabad, mert vizenyős lesz főzés után.

1 csésze 2 adagnak felel meg. 1 csésze nyers rizsből kb. 3 csésze főtt rizs lesz. A rizs – víz arány 1:1,75/2, attól függően, hogy milyen célra használjuk és milyen a rizs. Ha puhább rizst szeretnénk, akkor egy picit több víz kell hozzá (1:2).

Fontos szem előtt tartani, hogy több tényező befolyásolja, hogy mennyi vizet kell használni a rizshez (mennyire fiatal a rizs, milyen a főzővíz keménysége, mennyire szeretnénk al dente-re (roppanósra), esetleg puhábbra főzni), ezért kicsit kísérletezni kell a megfelelő főzési idő, ezáltal a megfelelő állag megtalálásához.

Tradicionálisan ezt a rizsfajtát vagy abszorpciós módszerrel (annyi vízzel, amit a rizs képes felszívni) főzik, vagy gőzölik.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 1,75/2 rész hideg vizet egy edénybe, főzzük közepes lángon fedő alatt 15 percig, vagy ameddig a víz elpárolog. Lazítsuk fel egy villával, és hagyjuk fedő alatt pihenni még 10 percet.

Ha pergős rizst szeretnénk, hevítsünk fel egy kis olajat/vajat, majd adjuk hozzá a rizst (ilyenkor ne mossuk meg előtte!), és addig pirítsuk, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak (1-2 perc). Forraljuk fel a vizet, adjuk a rizshez, sózzuk, majd forraljuk fel újra az egészet. A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. Fedjük le, és főzzük alacsony hőfokon kb. 12-15 percig.

Rizsfőzőben való főzés

1 rész rizshez 1,5 rész hideg vizet érdemes használni. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, lazítsuk fel villával a rizst, majd fedjük le, és hagyjuk pihenni 10 -15 percig.

Gőzölés

A legfinomabb jázmin a gőzölt verzió, a rizs pehelykönnyű lesz, és teljes egészében megőrzi az aromáját. Használhatunk bambusz-, fém- vagy akár elektromos gőzölőt.

Annyi vizet töltsünk az edény aljába, amelybe a gőzölő betétet berakjuk, hogy ne érje víz a betétben található rizst. Fedjük le, forraljuk fel. Forrástól számítva kb. 25 percig gőzöljük, alacsony hőfokon. Hagyjuk kicsit kihűlni, ha elkészült, majd lazítsuk fel villával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

jázmin rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1468 kJ/348 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 77 g
- amelyből cukrok: <0,5g
Fehérje: 7,2 g
Só: 0,01 g

 

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási ország: Vietnám

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!