Arborio rizs rizottóhoz -pasini

Arborio rice for risotto -pasini

Ár:
2.790 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 2 790 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Japonica fajta, középhosszú-szemű olasz rizs.

A legelterjedtebb rizottó rizs; a Carnaroli és Vialone Nano rizottó rizsekhez viszonyítva nem annyira magas a keményítő tartalma, és kevésbé jó a nedvszívó képessége, a szemek szélesebbek és hosszabbak.

Ovális; külső rétege üveges, belül tejfehér. Enyhén keményítő íze van, és jól magába szívja azoknak a hozzáadott anyagoknak az ízét, amellyel együtt főzik.

Ami megkülönbözteti a többi rizstől, hogy megfőzve a szemek belül kemények, kívül krémesek és ruganyosak egyszerre. Ez részben a főzés közben jól kioldódó magas amilopektin keményítő tartalmának, részben pedig a speciális főzési technikának köszönhető: lassú tűzőn, folyamatosan kavargatva készítik, a forró vizet/folyadékot apránként adagolják hozzá, így a rizsben található keményítő magába tudja szívni a főző folyadékot és az ízeket, és egy krémes ételt kapunk.

Glikémiás indexe elég magas (69 körül).

 

Felhasználás

Elsősorban rizottóhoz ajánlott, de a paellához is jó, ha éppen nincs Bomba/Valencia rizsünk (rizs - víz arány 1:2). A félig kihűlt rizottóból arancini (olasz panírozott, töltött, bő olajban kisütött rizsgolyók) készíthető.

Kitűnő risi e bisi-hez (olasz rizses-zöldborsós étel), a Vialone Nano rizs helyettesítésére, Minestrone levesbe vagy rizses töltelékekhez.

Készítsünk krémes rizspudingot, rizskását és egyéb krémes, keményítős desszerteket.

Amennyiben nem a rizottó módszerrel főzzük, mossuk meg, és áztassuk a rizst, majd használjuk hasonlóan, mint egy bármilyen más általános középhosszú-szemű rizst.

 

Előkészítés és főzés

A rizs – víz arány 1:4.

A rizottó módszer esetében a rizst sem mosni, sem áztatni nem szabad, mert ezzel eltávolítanánk a rizs felületén levő keményítőt, amely rész-szerepet játszik, hogy az ételünk krémes állagú legyen.

A rizst egy kis olajon/vajon lassú/közepes tűzön pirítjuk 2 - 3 percig, amíg az olaj bevonja a szemeket. Továbbá is lassú tűzön, kezdjük el a rizshez adagolni a forró folyadékot, merőkanalanként, miközben folyamatosan kavargatjuk. Amint a folyadékot magába szívta, újabb merőkanálnyi folyadékot adjunk hozzá, folyamatosan kavarva. Ismételjük ezt kb. 18 - 22 percig.

Megfőzhetjük úgy is, mint egy bármilyen középhosszú-szemű rizst. Ez esetben meg kell mosni és érdemes áztatni. A rizs – víz arány 1 : 1,5. Öntsük a rizst és a hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon lefedve főzzük további kb. 20 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd óvatosan lazítsuk fel villával.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

Arborio rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1510 kJ/361kcal
Zsír: 0,6 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,1 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: 0,3 g
Fehérje: 7,4 g
Só: 0,01 g

 

Származási ország: Olaszország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!