Ponni rizs előgőzölt -heera

Ponni parboiled rice -heera

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 2000 g
Bruttó egységár: 1 675 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

A ponni rizs egy középhosszú-szemű rizsfajta, a Taichung65 and Myang Ebos 6080/2 rizsek hibridje, amelyet leginkább az indiai Tamil Nadu államban termesztenek.

Bár a csomagoláson megtévesztő szóhasználattal főtt rizsként tüntetik fel, valójában előgőzöltről van szó, valamiért a főtt és előgőzölt fogalmakat gyakran szinonimaként használják, ezt jó tudni.

Az előgőzölt rizst a hántolás előtt áztatják és gőzölik, majd a kiszárított szemeket hántolják. Emiatt az előgőzölt rizs főzési ideje némileg lecsökken, és a rizsszemek keményebbek lesznek, ami csökkenti a túlfőzés lehetőségét. A szemek nem tapadnak össze, illetve akkor is épek maradnak, ha különböző más alapanyagokkal vegyítik el főzés után.

Az előgőzölés miatt ízvilága teltebb, természetes vitamin és ásványi anyag tartalmának nagyrészét megőrzi, beltartalmi értékei inkább a barnarizséhez hasonlíthatók. Gazdagabb rostban, kalciumban, káliumban és B6 vitaminban, mint a fehér rizsek. Komplex szénhidrát forrás, gazdag aminosavakban, mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, minimális a zsírtartalma; nátriumot csak nyomokban tartalmaz.

Alapvetően a rizseknél az amilóz és amilopektin keményítők aránya határozza meg, hogy egy adott rizs pergős vagy ragacsosabb lesz főzés után, és a magas amilopektin tartalmú rizsek, mint pl. a Ponni összetapadnak főzés során. De mivel ez egy előgőzölt verzió, a magas amilopektin tartalomtól függetlenül, a rizs kevésbé lesz ragacsos, összetapadó.

Az amilózt lassabban emésztjük, tehát kisebb a glikémiás indexe; az amilopektin emésztése könnyebb és gyorsabb, így magasabb a glikémiás indexe. Mivel a Ponni rizsben több amilopektin van, ezért magasnak számító glikémiás indexszel rendelkezik (89).

 

Felhasználás

Dél-Indiában mindennapi rizs, a curry-k kedvelt kísérője, amit ízesíteni is szoktak citrommal, római köménnyel, joghurttal, kókusszal stb. Ebből készül a kichadi (rizsből és valamilyen lencseféléből/hüvelyesből/zöldségből készült indiai egytálétel), amit kókusz chutney-val és sambharral tálalnak.

Idlihez (lencse- és rizslisztből készült, dél-indiai, gőzölt kenyérféle), appamhoz (rizspalacsinta), dosahoz (ropogós palacsinta rizsből és lencséből) is használják.

Általánosságban, ez a rizsfajta bármilyen rizskörethez használható, de szem előtt kell tartani, hogy alapvetően nem lesz olyan pergő, mint a basmati, de kevésbé lesz ragacsos, mint a Sona Masuri vagy a nem előgőzölt Ponni.

 

Előkészítés és főzés

Főzés előtt a rizst szűrőbe helyezve, hideg, folyó vízben mossuk meg, amíg az átfolyó víz tiszta nem lesz, így eltávolítjuk a rizs felületén levő keményítőt. Lehet áztatni is, 20 - 30 percig hideg vízben, ebben az esetben lecsökken a szükséges főzési idő.

1 csésze rizs 2 adagnak felel meg.

Edényben való főzés
1 csésze rizshez hozzáadunk 2 csésze hideg vizet, egy kis sót, és feltesszük főni, fedő nélkül. Nagy lángon, magas hőmérsékleten felforraljuk, egyszer megkavarjuk, majd lassú tűzön, lefedve, 10 - 15 percig tovább főzzük. Ha marad víz az alján vagy a rizs még nem puha, lefedve, tovább kell főzni, még kb. 5 - 7 percig.

Ha pergős rizst szeretnénk, a vízzel való felöntés előtt pirítsuk meg olajon vagy vajon, amíg a szemek enyhén áttetszővé válnak, utána öntsük fel forró vízzel. Ilyenkor soha ne áztassuk vagy mossuk a rizst! A felöntés után óvatosan keverjük át a rizst, hogy ne törjön össze, különben keményítő szabadul fel a szemekből, és a rizs ragacsos lesz. A főzés további részét folytassuk a fent leírtak szerint.

Rizsfőzőben való főzés
Tegyünk 1 csésze rizst és 2 ½ - 3 csésze vizet a rizsfőzőbe. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, lazítsuk fel villával a rizst, majd fedjük le, és hagyjuk pihenni 5-10 percig.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

ponni középhosszú-szemű rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1515 kJ/ 360 kcal
Zsír: 1,0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 77,4 g
- amelyből cukrok: 0,2 g
Rost: 1,8 g
Fehérje: 8,5 g

 

Tárolás: Hűvös, száraz helyen tartandó.

Csomagolva: Egyesült Királyság

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!