Sushi rizs -haruka

Sushi rice -haruka

Ár:
3.691 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 3 691 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Olaszországban termesztett Japonica rizsfajta. Rövidszemű fehér rizs, enyhén áttetsző szemekkel. Míg Japánban uruchimainak hívják, a világ többi részén egyszerűen csak sushi rizsnek, mivel Japánon kívül leginkább sushi készítésre használják.

A sushi rizseknek magas az amilopektin tartalma, ami egy gyorsabban és könnyebben emészthető keményítő. Emiatt mindegyiknek magas a glikémiás indexe. Szintén a magas amilopektin tartalom eredményezi, hogy főzéskor ez a rizsfajta nedves, ruganyos és összetapadó lesz, ezért könnyű megfogni evőpálcával. A Haruka sushi rizse valamivel kevésbé ragacsos a többi sushi rizshez képest, így könnyebb vele bánni.

Mivel hántolt, legnagyobb részben szénhidrátot – keményítőt – tartalmaz, fehérje, zsír, vitamin és ásványi anyag tartalma relatív alacsony, cserében viszont magas az élvezeti értéke.

 

Felhasználás

A sushi rizs elsősorban a japán konyhához kapcsolódik, de Koreában is majdnem ugyanolyan népszerű; ez a mindennapi rizs mindkét országban. Példaképpen felsorolunk néhány fontosabb ételt/ételcsoportot, de ez közel sem meríti ki sem a tradicionális, sem a konyhafüggetlen felhasználási lehetőségeinek körét.

Ezt a rizsfajtát használják sushi (nigiri, makisushi/norimaki, oshisushi, hosomaki, futomaki, temaki), rizsgolyók (onigiri) készítéséhez. Japánban leggyakrabban egyszerű párolt rizsként fogyasztják, a tradicionális washoku vagy a nyugati konyha jegyeit viselő yoshoku részeként [pl. japán curry, omurice (sültrizs tojásrántottával), hayashi rizs (egyfajta vörösboros marhapörkölt rizzsel) stb.]. A donburikat (rizses egytálétel: hal és/vagy hús és/vagy zöldségek és/vagy tojás stb. összefőzve és párolt rizsre halmozva) is sushi rizzsel, vagyis rövidszemű rizzsel készítik. Ezzel készül a takikomi gohan (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött - rizs), az ochazuke (egy tál rizs, forró teában előáztatott nori darabokkal), a löncshúsos musubi (grillezett löncshús és rizstömb „szendvics”, norival átkötve), yakimeshi (sültrizs). Ha a sashimit főételként kínálják, körete általában párolt, kerekszemű rizs és miso leves.

Koreában sushi rizzsel készítik a kimbap/gimbap-ot, amely sokban hasonlít a japán makisushihoz, de van néhány markáns megkülönböztető jegye: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem pirított szezámolajat használnak, a kimet/gimet (nori algalap) is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat is, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

Az egyszerű, párolt rövidszemű rizs tovább variálható, pl., ha kaffir lime levéllel főzzük össze, és limehéjjal és limelével ízesítjük a végén, vagy furikake fűszerkeverékkel fűszerezzük. Kiváló alapanyag rizses desszertekhez.

 

Előkészítés és főzés

Nagyon fontos, hogy a rizst addig kell mosni, amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt. Áztassuk min. 30 percig, majd hagyjuk lecsöpögni kb. 30 percig. A japánok nyáron 30 percig áztatják, télen 2 órán keresztül, de az áztatási időt a rizs minősége és frissessége is befolyásolja.

500 g nyers sushi rizsből kb. 1200 g főtt rizs lesz.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 1,5 rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük lefedve további 15 - 20 percig, vagy amíg az összes vizet magába szívja. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve.

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz arány 1:1,5. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőző edényébe, kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, hagyjuk pihenni kb. 10 percig, majd lazítsuk fel.

Sushi rizs készítés

A rizst a fentiek szerint főzzük meg. Az elkészült rizst sushi ecettel kell elegyíteni. 1 csésze nyers rizshez 2,5 evőkanál sushi ecet szükséges. Tegyük a főtt rizst egy nagyobb tálba (üveg/bambusz/fa lehetőség szerint), spricceljünk rá ecetet, és falapátot használva, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Ezt csináljuk folyamatosan, amíg az összes ecetet egyenletesen elkeverjük a rizsben. A legjobb ízhatást akkor érjük el, ha el tudjuk vegyíteni az ecetet, amíg még a rizs meleg.

Az összetevőkről

 

Összetétel

rövidszemű sushi rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1467 kJ/346 kcal
Zsír: 0,9 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,2 g
Szénhidrát: 78 g
- amelyből cukrok: <0,5 g
Rost: 0,9 g
Fehérje: 5,9 g
Só: <0,01 g

 

Tárolás: Tároljuk száraz, hűvös helyen, óvjuk a közvetlen napsugárzástól.

Származási ország: Olaszország

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!