Yumenishiki rövidszemű barna rizs szuper prémium

Yumenishiki short grain brown rice super premium

Ár:
3.980 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 1000 g
Bruttó egységár: 3 980 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Prémium minőségű rövidszemű barna rizs, egy új Koshihikari rizsfajta (Japonica), amelyet Észak-Olaszországban termesztenek. A legjobbnak tartott európai termesztésű Japonica rizs.

Jellegzetes világosbarna színét a maghéj és a csíra adja; enyhe dióízét, magas rosttartalmát a maghéjnak köszönheti.

Mivel csupán a pelyvát távolítják el a rizsszemekről, a héja, csírája és az endospermium (a rizsszem beltartalma) érintetlen marad. Emiatt magas tápértékkel bír: négyszer több B1 és E vitamint tartalmaz, mint a fehér verzió, háromszor több rostot, kétszer annyi B2 vitamint és vasat.

Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a hántolt a Yumenishiki rövidszemű fehér rizsé.

 

Felhasználás

A Yumenishiki hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a Koshihikari, emiatt az egyik legjobb rizs sushi készítéshez.

A barna Yumenishikit ugyanúgy használhatjuk sushihoz (nigiri, makisushi/norimaki, oshisushi, hosomaki, futomaki, temaki), sashimihez, rizsgolyókhoz (onigiri), vagy japán mintára sima rizsköretként, a tradícionális washoku vagy a nyugati konyha jegyeit viselő yoshuku részeként (pl. japán curry, omurice, stb), takikomi gohanhoz (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött – rizs).

Készíthetünk koreai kimbap-ot (gimbap), amely sokban hasonlít a japán makisushihoz, de van néhány markáns megkülönböztető jegye: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem szezámolajat használnak, a kimet (nori algalap) is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat is, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

 

Előkészítés és főzés

Nagyon fontos, hogy a rizst addig kell mosni, amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt. Áztassuk min. 2-3 órát.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 2 rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük lefedve további 20-25 percig, vagy amíg a főzővize elpárolog. Amennyiben az áztatási ideje rövidebb volt, a főzési idő valamivel hosszabb lesz. Vegyük le a tűzről, hagyjuk állni 10 percig lefedve, majd lazítsuk fel rizslapáttal.

Sushi rizs készítés

A rizst a fentiek szerint főzzük meg. Az elkészült rizst sushi ecettel kell elegyíteni, amelynek a mennyisége a főtt rizs tömegének kb. 12%-a kell, hogy legyen. Tegyük a főtt rizst egy nagyobb tálba (üveg/bambusz/fa lehetőség szerint), spricceljünk rá ecetet, és falapátot használva, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Ezt csináljuk folyamatosan, amíg az összes ecetet egyenletesen elkeverjük a rizsben. A legjobb ízhatást akkor érjük el, ha el tudjuk vegyíteni az ecetet, amíg még a rizs meleg.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

Yumenishiki rövidszemű barna rizs

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben
Energia: 1476 kJ/348 kcal
Zsír: 3 g
- amelyből telített zsírsavak: 0,6 g
Szénhidrát: 72 g
- amelyből cukrok: 0,9 g
Rost: 2,9 g
Fehérje: 6,6 g
Só: <0,01 g

 

Származási ország: Olaszország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!