Sushi rizs no1 -ricefield

Ár:
16.900 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 9070 g
Bruttó egységár: 1 863 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Közönséges japán rizs, egy rövidszemű, Vietnámban termesztett Japonica rizsfajta, ami Japánban uruchimai név alatt fut, míg a világ többi részén nemes egyszerűséggel csak sushi rizsnek hívják, mivel leginkább sushi készítéshez használják.

A szemek rövidek, kerekek és enyhén áttetszőek. A sushi rizsnek magas az amilopektin tartalma, ami egy gyorsabban és könnyebben emészthető keményítő. Emiatt magas a glikémiás indexe (76 körül). Szintén a magas amilopektin tartalom eredményezi, hogy ez a rizsfajta főzéskor összetapadó lesz, de a szemek megőrzik formájukat, és könnyű megfogni evőpálcával. A hőkezelt rizs állaga kissé ruganyos.

Mivel hántolt, legnagyobb részben szénhidrátot - keményítőt - tartalmaz, fehérjét és zsírt, vitamint és ásványi anyagot nagyon keveset.

 

Felhasználás

A sushi rizs elsősorban a japán konyhához kapcsolódik, de Koreában is majdnem ugyanolyan népszerű; ez a mindennapi rizs mindkét országban. Példaképpen felsorolunk néhány fontosabb ételt/ételcsoportot, de ez közel sem meríti ki sem a tradicionális, sem a konyhafüggetlen felhasználási lehetőségeinek körét.

Ezt a rizsfajtát használják sushi (nigiri, makisushi/norimaki, oshisushi, hosomaki, futomaki, temaki), rizsgolyók (onigiri) készítéséhez. Japánban leggyakrabban egyszerű párolt rizsként fogyasztják, a tradicionális washoku vagy a nyugati konyha jegyeit viselő yoshoku részeként [pl. japán curry, omurice (sültrizs tojásrántottával), hayashi rizs (egyfajta vörösboros marhapörkölt rizzsel) stb.]. A donburikat (rizses egytálétel: hal és/vagy hús és/vagy zöldségek és/vagy tojás stb. összefőzve és párolt rizsre halmozva) is sushi rizzsel, vagyis rövidszemű rizzsel készítik. Ezzel készül a takikomi gohan (dashival és szójaszósszal ízesített - zöldséggel, hússal vagy hallal együtt főzött - rizs), az ochazuke (egy tál rizs, forró teában előáztatott nori darabokkal), a löncshúsos musubi (grillezett löncshús és rizstömb „szendvics”, norival átkötve), yakimeshihez (sültrizs). Ha a sashimit főételként kínálják, körete általában párolt, kerekszemű rizs és miso leves.

Koreában sushi rizzsel készítik a kimbap/gimbap-ot, amely sokban hasonlít a japán makisushihoz, de van néhány markáns megkülönböztető jegye: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem pirított szezámolajat használnak, a kimet/gimet (nori algalap) is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat is, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.

Az egyszerű, párolt kerekszemű rizs tovább variálható, pl., ha kaffir lime levéllel főzzük össze, és limehéjjal és limelével ízesítjük a végén, vagy furikake fűszerkeverékkel fűszerezzük. Kiváló alapanyag rizses desszertekhez.

 

Előkészítés és főzés

Nagyon fontos, hogy a rizst addig kell mosni, amíg a víz teljesen tiszta lesz, így eltávolítjuk a szemek felületén levő keményítőt. Áztassuk min. 30 percig, majd hagyjuk lecsöpögni kb. 30 percig. A japánok nyáron 30 percig áztatják, télen 2 órán keresztül, de az áztatási időt a rizs minősége és frissessége is befolyásolja.

Edényben való főzés

Öntsünk 1 rész rizst és 1.25 rész hideg vizet egy edénybe, forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük további 15 - 20 percig, lefedve. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10-15 percig lefedve.

Rizsfőzőben való főzés

Rizs – víz arány 1:1.1/1.25. Az előkészített rizst és a vizet öntsük a rizsfőző edényébe, kapcsoljuk be a rizsfőzőt. Amikor a rizs elkészült, és a rizsfőző melegen tartó funkciója kezd működni, hagyjuk pihenni kb. 10 percig, majd lazítsuk fel.

Sushi rizs készítés

A rizst a fentiek szerint főzzük meg. Az elkészült rizst sushi ecettel kell elegyíteni. 1 csésze nyers rizshez 2.5 evőkanál sushi ecet szükséges. Tegyük a főtt rizst egy nagyobb tálba (üveg/bambusz/fa lehetőség szerint), spricceljünk rá ecetet, és falapátot használva, gyors mozdulatokkal vegyítsük össze, anélkül, hogy a szemeket összetörnénk. Ezt csináljuk folyamatosan, amíg az összes ecetet egyenletesen elkeverjük a rizsben. A legjobb ízhatást akkor érjük el, ha el tudjuk vegyíteni az ecetet, amíg még a rizs meleg.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

rövidszemű (sushi) rizs

 

Származási ország: Vietnám

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot az Ázsia Bt.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, az Ázsia Bt. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

A kiválasztott termék a kosárba került!