Piros currypaszta bio -merito

Organic red curry paste -merito

Ár:
2.150 Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 120 g
Bruttó egységár: 17 917 Ft/ kg

A termékről

 

Termékleírás

Csípős, aromás, illatos, sötét téglavörös színű, bio fűszerpaszta thai piros curry-hez (Kaeng phet). Nincs benne római kömény, koriandermag és koriandergyökér, ezeket opcionálisan hozzá lehet még adni, hogy kerekebb, teljesebb legyen az íze. Vegánok és vegetáriánusok számára is ideális, mivel a termék nem tartalmaz garnélapasztát! MSG-, tartósítószer- és mesterséges színezőanyagmentes.

A készítmény használata rendkívül egyszerű, gyors (lásd a receptet lent). Hozzávetőlegesen 8 - 9 adag piros curry-hez elég.

Minden thai régiónak megvan a maga jellegzetes currypasztája és -étele, a piros a közép-thaiföldi - bangkoki - régió sajátja.

A thai curry-k markánsan különböznek az indiaiaktól. A thai curry-k fűszeralapja friss, aromás, illatos fűszernövények és levelek keveréke (nagyon minimális szárított fűszerrel), amit mozsárban zúznak nedves pasztává; döntő többségükhöz nélkülözhetetlen a friss citromnád és a friss kaffir lime levél, ill. a garnélapaszta és a halszósz; általában hígabbak, levesesebbek, akár víz, akár kókusztej alapúak. Az indiai curry-khez szárított fűszereket használnak, egészben vagy porrá zúzva adják az ételhez; nem használnak friss citromnádat, kaffir lime levelet, sem halszószt vagy garnélapasztát, de paradicsomot szinte mindig; sűrűbbek, szárazabbak.

A három legközismertebb thai currypaszta és -étel a piros, a sárga és a zöld. Mindhárom kókusztej alapú: kókusztejjel tompítják, lágyítják a csípősséget, harmonizálják az esetleges túldomináns vagy éles ízeket. A piros curry sokkal csípősebb, mint a sárga, a zöldnél viszont valamivel enyhébb. Színét a szárított piros chili adja; amit felhasználás előtt áztatnak: ez egyrészt enyhíti a csípősségét, másrészt pedig koncentrálja az aromáját. Általában a fő alapösszetevői: piros chili, fokhagyma, salottahagyma, galanga, garnélapaszta, koriandergyökér és citromnád. Csípőssége, a pontos fűszerösszetevők, ill. ezek aránya nagyon változó tud lenni, mindenki kicsit másképp készíti.

Fontos tudni, hogy mind a halszósz, amivel ízesíteni szokták, mind a garnélapaszta, természetes ízfokozó, hiszen mindkettő umamiban gazdag. Azért érdemes a pasztához, ill. az ételhez hozzáadni, akár mi készítjük, akár kész pasztával van dolgunk, mert nélkülük valahogy „lapos” marad az étel össz-ízhatása.

Mivel az összetevők aroma komponensei jobban oldódnak olajban, mint vízben, a currypasztát első lépésben mindig megpirítják olajon, majd utána adják hozzá a kókusztejet. Jellemzően valamilyen hússal, hallal, garnélával készítik, de van zöldséges változat is. Halszósszal, cukorral (pálmacukor) ízesítik, aprított kaffir lime levéllel, thai bazsalikommal szórják meg. Párolt rizzsel kínálják, Közép- és Dél-Thaiföldön inkább jázmin rizzsel, északon ragacsos rizzsel.

 

Felhasználás

Hozzávalók thai piros curry-hez (4 személyre)

► 50 g currypaszta

►1 evőkanál étolaj

►400 ml kókusztej

► 200 g hús (csirke/marha) feldarabolva

►100 g padlizsán

►1 tk koriandermag

►0.5 tk római kömény

►thai bazsalikom, friss chili

►halszósz, pálmacukor utóízesítéshez (érdemes mindig thai halszószt - nam pla - használni, mert más, mint a vietnámi, sósabb és erőteljesebb ízű)

Elkészítés

1 / Forrósítsuk fel az olajat közepes lángon, adjuk hozzá a fűszerpasztát.

2 / Továbbra is közepes hőfokon, folyamatosan keverve, pirítsuk kb. 1 percig.

3 / Adjuk hozzá a kókusztejet, és 1 percig kavargassuk.

4 / Tegyük bele a feldarabolt húst, és főzzük tovább.

5 / Adjuk hozzá a feldarabolt padlizsánt, a thai bazsalikomot és a chilit, főzzük készre.

5 / Ízesítsük egy kis halszósszal, és ha szükséges, némi pálmacukorral.

6 / Tálaljuk forrón párolt rizzsel (jázmin vagy ragacsos rizs).

TIPP

⇒ A csirkét vagy marhát helyettesítsük garnélával.

⇒ A vegetáriánus változathoz hús helyett használjunk csak zöldségeket.

 

Az összetevőkről

 

Összetétel

piros chili* 27%, citromnád*, salottahagyma*, víz, galanga*, kókuszreszelék*, fokhagyma*, kókuszecet*, só, kaffir lime levél*

* bio

 

Tápanyag-összetétel 100 g termékben

Átlagos tápérték 100 g termékben

Energia: 412 kJ / 98 kcal
Zsír: 1.2 g
- amelyből telített zsírsavak: 0.3 g
Szénhidrát: 15 g
- amelyből cukrok: 9.6 g
Fehérje: 2.9 g
Só: 6.8 g

 

Tárolás: Tároljuk száraz helyen, felbontás után pedig hűtőben.

Származási hely: Thaiföld

 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a termékinformációk pontosak legyenek, azonban az élelmiszertermékek folyamatosan változnak, így az összetevők, a tápanyagértékek, a dietetikai és allergén összetevők is. Minden esetben olvassa el a terméken található címkét, és ne hagyatkozzon kizárólag azon információkra, amelyek a weboldalon találhatóak.
Ha bármilyen kérdése van, kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot a Négy égtáj ízei Kft.-vel, vagy esetlegesen a termék gyártójával.
Annak ellenére, hogy a termékinformációk rendszeresen frissítésre kerülnek, a Négy égtáj ízei Kft. nem vállal felelősséget semmilyen helytelen információért, amely azonban az Ön jogait semmilyen módon nem érinti.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!